Savjeti, upute, grintanja i gunđanja oko Web trgovina i svega što bi Web trgovine trebale biti
Facebook Twitter Google

Za koga NIJE namijenjen BizzyBeeShop (www.BizzyBeeShop.com)

U zadnje vrijeme svjedoci smo nekih zabluda kod potencijalnih klijenata, prijatelja i partnera.

Pa smo odlučili razjasniti - kome NIJE, a kome JE namijenjeno rješenje i usluga BizzyBeeShop (www.BizzyBeeShop.com).

Za koji tip trgovca

BizzyBeeShop NIJE namijenjen trgovcima koji imaju plan "jeftino" otvoriti i pokrenuti web trgovinu, pa onda "kada web shop počne prodavati" onda "ću se ja baviti njime". Takvi trgovci sigurno neće naći da se BizzyBeeShop usluga isplati. Ne može jer su mjesečni i godišnji troškovi veći nego njihova nikakav promet i zarada koji web ostvaruje.

BizzyBeeShop je usluga za trgovce koji se Web trgovinom planiraju ozbiljno baviti. Ozbiljno baviti smatra se:

 • uložiti vremena u svoju trgovinu, da se upišu i opišu artikli i kategorije
 • uložiti vremena i novčana sredstva u marketing i oglašavanje
 • uložiti vremena u rad s kupcima i poboljšanje shopping iskustva

BizzyBeeShop će sigurno odgovarati trgovcima koji bi rado implementirali izvrsno rješenje za male novce. A koji bi svoje novce radije investirali u oglašavanje, marketing i aktivnosti koje im mogu donijeti bolje promete na web trgovini.

Ostvarivanje prometa na webu

BizzyBeeShop NIJE za trgovce koji će na web imati trgovini male promete. Tzv. Mikro shopove. Mikro shopovi koji će prodati 1000 kn mjesečno ili manje jednostavno neće naći BizzyBeeShop uslugu isplativom.

Sve je OK ako trgovina ima tako mali promet prvih par mjeseci ili čak kvartala. To može značiti da:

 • je trgovina nova i još nije poznata tržištu
 • tek je počeo proces oglašavanja, pa se rezultati tek očekuju
 • se trgovac još uči prodaji uopće, prodaji na webu...

Sve su to normalni i validni razlozi - i trgovac to mora proći na putu ka uspjehu. Ako ne odustane. :-)

Međutim, ukoliko dugoročno ne možete napraviti mjesečni promet na web trgovini da možete isplatiti 400 kn/mjesečno i još zaraditi, onda se trgovac stvarno treba zapitati - ČEMU MENI OVAJ WEB SHOP uopće služi?

Bolje da ugasite nego da ostavite "mrtav" web shop na Internetu.

Jeftino?

BizzyBeeShop nije nikada zamišljen kao "jeftina" usluga - jer to i nije. Jeftina usluga znači da je džabe ili za sitne novce. Međutim, mjesečne naknade koje trgovac mora plaćati, kada se zbroje na godišnjoj razini - ne daju percepciju "džabe".

BizzyBeeShop je svakako POVOLJNO rješenje. Povoljno je jer za male novce možete pokrenuti moderni web shop, sastavljen po svim modernim standardima u svojim BizzyBeeShop okvirima. Za male novce dobivate mjesečnu uslugu posluživanja web trgovine s kartičnim poslovanjem, responzivnim dizajnom i izvrsnom podrškom.

Novce koje biste uložili u izradu web trgovine kod neke firme koja se time profesionalno bavi mogu koštati preko 50.000 ili preko 100.000 kn inicijalne investicije. I više. Vjerujte nam, znamo to, na tržištu smo već prilično dugo, a takve projekte radimo i sami - www.moja-trgovina.net.

Radije te novce potrošite u oglašavanje i marketing da ostvarite veći promet na webu.

BizzyBeeShop je namijenjen za RAST trgovca. Nije ideja da trgovac ostane na BizzyBeeShop rješenju do kraja svog web poslovanja. Mislim... može i BizzyBeeShop će ga podržati. Ali cilj je da svaki trgovac naraste, da ostvari dobre prodajne rezultate i da preraste u Enterprise trgovca na webu. To će BizzyBeeShop omogućiti.

Proizvod ili usluga

BizzyBeeShop je u svom osnovnom konceptu usluga. Dakle, pokretanjem Vaše web trgovine vi dobivate kvalitetnu uslugu prodaje putem Interneta.

Trgovci koji smatraju da trebaju "kupiti program" - nisu trgovci kojima je BizzyBeeShop namijenjen.

Internet je "ever-changing" place. Internet se stalno mijenja. Samo Google uvodi preko 300 novih algoritama i pravila godišnje. Zar stvarno mislite da će vam jednom postavljeni web shop na internetu raditi 10 godina dobro i na isti način?

Sve tvrtke koje se bave izradom web trgovina dobro imaju svoje mjesečne naknade za "hosting", "održavanje"... Raspitajte se je li to košta manje ili više od 400 kn/mjesečno, a da radi.

Ako Vam netko još osigura integraciju s poslovnim sustavom (ERP), mislite li da će i to raditi samo od sebe a "džabe", tijekom mjeseci i godina?

Zaključak

Ako znate nekoga tko je ozbiljan u namjeri da pokrene i vodi web trgovinu, da raste i da se širi, a nema ogromne novce ili bi te novce radije investirao u marketing i oglašavanje - pomozite mu i preporučite mu BizzyBeeShop.

Iskreno, Vaš BizzyBeeShop i Moja-Trgovina.Net

Facebook Twitter Google

Ono kad ti ... potencijalni customer (1)

Nikako ne mogu razumjeti neke poglede na svijet. I neke poglede na poslovanje. Nekih ljudi.

Dođe meni tako čovjek, prije nekih godinu, godinu i pol dana. Kaže želi pokrenuti web trgovinu. OK mislim se ja – pa valjda si došao na pravo mjesto – to je nama core-business, svakako možemo pričati o tome što ti treba. Pa ako se „zaljubimo“ jedan u drugog, onda ćemo raditi posao. Ako ne – nema beda. Svako na svoju stranu, i super smo si.

I tako objasni on meni ukratko što njemu treba, ja slušam. I sad, iskusan kakav jesam (a još sam i lijep i pametan) – da ne gubimo vrijeme, ja njemu odmah kažem kakve su mu kod nas opcije.

Jednostavno: Opcija 1 – imaš naše BizzyBeeShop.com rješenje i uslugu, gdje web trgovinu dobiješ za 1 dan, odmah počneš raditi i financijski je vrlo povoljno. Izabereš jedan od 4 dizajn predloška i još je sve uredno  i responzivno, imaš plaćanje kreditnim karticama, mi se brinemo o hostingu i ispravnosti rada sustava – ma nema bolje. To t' nema ni u Americi.

Opcija 2 – želiš komplicirati, ili si pun para, pa želiš custom dizajn, želiš neke custom fićere i sl. Može ali to će doći dosta skuplje i čeka se. Ali, ako to želiš, i ako si na to spreman – poštujem. Mi ćemo po tvom. Kvragu toliko smo takvih projekata radili, pa smo dokazali da smo to vrlo sposobni za odraditi.

 

I tako, analizirao to čovjek neko kraće vrijeme. I javio se. Kaže da mu se jako sviđa naša ponuda, naš pristup i sve. Ali je odabrao neko povoljnije rješenje i da će to drugdje napraviti.

Bok-te-mazo, mislim se ja – pa gdje ćeš dobro, a povoljnije od BizzyBeeShop.com. Nema povoljnije. Ili je jeftino pa ne valja, ili valja pa je skupo. Jedino je BizzyBeeShop.com - jeftin a dobar, provjereno kod niza klijenata. Mi se ubili da ga takvim napravimo.

Ma neka rekoh sebi (kao i 100 puta do sada) – neka čovjek sam izabere svoj put. Nemam namjere se s njime raspravljati, nagovarati ga i sl.

 

I onda ti nakon godine dana dođe on opet. Ma sve bi bilo u redu da dođe i kaže: OK naučio sam, ne možeš napraviti ništa jeftino i dobro. Nema toga. Moram odabrati – vidjeti ću budžet pa ću toliko investirati. Ali moram izgraditi povjerenje u nekog tko će mi to raditi, pa ću valjda izabrati pravi put.

Ali ne. Evo ti ga majstor ponovno traži ponudu. Kaže ovako: Imam moju web trgovinu, koja radi na Wordpressu, ali ne radi dobro. Pa mi treba ponuda za sve:

 • Novi web shop
  • Dade čovjek i referentni web shop – on bi da tako radi i izgleda i njego webšop
  • Naravno, možda pogađate – referentni web shop košta između 100.000 i 150.000 kn, brat-bratu
 • Hoće ponudu za migraciju podataka (valjda s tog njegovog Wordpressa na novi)
 • Hoće SEO, AdWordse, Newsletter…

Eto, skoro da nije (kao neki) rekao da u paketu hoće da mu se riješi prvo mjesto na Google-u.

A dobro. Neću sad više pljuvačine. Dosta je bilo.

 

Ali stari moj – upravo si izgubio godinu dana gradeći neko nekvalitetno rješenje, i sad idemo opet. Pa majku-mu-crnu, zar opet?

Da si lijepo prije godinu dana, prema svojim budžetima, uzeo BizzyBeeShop.com rješenje i uslugu, te počeo prodavati, možda bi do sada zaradio neke novce. Pa bi mogao planirati neke nove investicije.

Stari moj – ti si potrošio vremena, novaca, živaca. Još nisi ništa naučio. I kao novi projekt ideš identičnim postupkom.

Ma hajde, ali s nekim drugim. Bez mene.

Facebook Twitter Google

U koju grupu trgovaca spadate? 2. dio

Podjela 2

 1. Trgovci koji prodaju
 2. Trgovci koji ne prodaju

Imali smo prilike nekoliko puta sudjelovati u projektima gdje smo izveli E-Commerce rješenje, a rezultati u prodaji su izostali ili su znatno slabi.

Web trgovina, koliko god je izvrsna stvar – neće prodavati sama od sebe, samo zato što ste je izradili i postavili na web. Izraditi Web shop i postaviti ga na web je isto kao da ste otvorili super dućan u podrumu vaše zgrade. On radi i sve ima, ali nitko za njega ne zna.

Ulaganje truda i novaca je očigledno dodatno potrebno. I to u marketing i oglašavanje – logično.

Kada se govori o oglašavanju, prva stvar koja svima padne na pamet je oglašavanje na Google-u. Iako vjerojatno nećete postići vrhunske rezultate bez Google-a, ima i drugih tipova ulaganja u marketing i oglašavanje koji su također isplativi.

P.S. Autor ovog teksta nije i ne želi se prikazati kao stručnjak za oglašavanje.

Tijekom rada Web trgovine trgovac iz prve skupine načelno ulaže u oglašavanje, ali ne samo to. Trgovac ulaže puno u komunikaciju s kupcima, uči od kupaca i prilagođava novim trendovima i željama kupaca.

Razmišlja o pogodnostima i promocijama koje bi mogao komunicirati, te zanimljivim načinima kojima bi mogao privući kupce. Nije sve u „dumpanju“ cijene. Nagradne igre, nagrade za lojalnost, Promokodovi posebnim kupcima, Facebook promocije i sl. sve su to alati koji se mogu koristiti, a nisu isključivo plaćanje advertizinga Google-u.

Trgovac iz prve skupine marljivo radi, tijekom niza tjedana, mjeseci, kvartala, iako rezultati nisu ohrabrujući u početku. Dobar se rezultat na kraju postigne. Puno pokušaja i promašaja redovito dovodi do toga da smo naučili razumjeti tržište.

Trgovac iz prve skupine ulaže u svoje ljude, zaposlenike, educira ih i inzistira na kvalitetnom radu u Web trgovini, te interakciji s kupcima.

Trgovac iz druge skupine tipično smatra:

 • Da je web shop gotov kada je isprogramiran i postavljen na web
 • Da web shop prvo mora početi prodavati, pa će se onda on njime baviti
 • Da treba inzistirati na poboljšanju rankinga na prvoj stranici Googla kroz razne SEO magije, radije nego platiti oglas

Web trgovine iz druge skupine često završavaju na jedan od dva načina:

 • Web trgovina se ugasi (nerijetko kada istekne domena)
 • Ostaje Mrtvi web shop – web shop koji stoji na webu i ništa ne prodaje

Podjela 3

 1. Oni koji pokreću Web trgovinu dok su u rastu
 2. Oni koji pokreću Web trgovinu kada posao počne padati

Ova je podjela vidljiva kada pogledate poslovanje tvrtke na trgovačkom sudu. Zna se dogoditi da trgovci ne pokreću Web shop (ili ga naprave „ofrlje“) dok posao u fizičkim trgovinama ide dobro.

Trgovci iz prve skupine razmišljaju o proširenju tržišta dok su u rastu ili dok su na vrhuncu svoje snage. Tada obično tvrtka ima najviše snage i motivacije za pokretanje Web trgovine.

Ne zaboravite da izraditi E-Commerce rješenje je samo vrh ledenog brijega. Puno veće ulaganje je potrebno u kvalitetan marketing i oglašavanje. Trgovac iz prve skupine planira ulaganje u marketing dok još ima novaca.

Trgovci iz druge skupine:

 • Uvijek razmišlja o web trgovini, ali se ne odlučuje uložiti vrijeme i novac dok offline posao dobro ide
 • Kada offline posao počne padati, onda pokreće Web trgovinu
 • Smatraju da će ih Web trgovina vratiti u uzlazni tijek poslovanja ili izvaditi iz problema
 • Smanjuje budžete za marketing i oglašavanje

Gdje se Vi prepoznajete?

 

Facebook Twitter Google

U koju grupu trgovaca spadate? 1. dio

Tijekom našeg višegodišnjeg rada u E-Commerce području prošli smo jako puno projekata. Razgovarali smo sa stotinama trgovaca, a s manjim brojem njih smo uopće i radili projekte.

Svaki trgovac i njegov biznis je drugačiji. Nismo još naišli na dva potpuno ista. To čini naš posao interesantnim.

Ipak, nekako smo tijekom godina trgovce mogli svrstati u nekoliko tipova, po raznim podjelama.

Ovdje navedene podjele nisu tu zato da bi nekoga ocrnile ili loše okarakterizirale. Pišem ovaj članak s ciljem da motiviram sve čitatelje da sagledaju stanje pozitivnije i da ih ohrabrim u njihovim naporima za izlazak u Online svijet.

Podjela 1

 1. Trgovci koji će uložiti u Web trgovinu
 2. Trgovci koji neće nikada imati web trgovinu

Prepoznavanje ovih tipova trgovaca tipično se događa u prvih 15 minuta inicijalnog sastanka. Nekada i kraće.

Web trgovina nije trivijalna stvar. Da bi se implementirala dobra i kvalitetna Web trgovina, sam trgovac mora uložiti jako puno truda. (Kada govorim o ulaganju, novac svakako treba uložiti, ali truda još više).

Kvalitetno vođenje trgovine i njen uspjeh je u potpunosti odgovornost trgovca. Ne programera, ne dizajnera, ne Interneta – jedino trgovca. Jedino konstantan i uporan rad (kao i u svemu) dovodi do uspjeha.

U prvu grupu trgovaca spadaju trgovci koji su o svojoj web trgovini dosta razmišljali. Shvaćaju koliko je posla pred njima, ali posla se ne boje. Oni sami ili sa svojim timom ljudi već su se dogovorili da je Web trgovina jedna od strateških osnovica njihovog poslovanja i spremni su na veliki posao koji je pred njima. Često su i neke predradnje napravili prije same izrade projekta.

U prvu grupu spadaju trgovci koji traže kvalitetne partnere za implementaciju Web trgovine. Cijena izrade je bitna, ali ne presudna. Nije bitno hoću li uložiti 50 ili 100, kada sam uvjeren da ću vratiti 1.000, i to ne jednom, nego višestruko. Ali takav povrat omogućiti će mi samo vrlo kvalitetno rješenje.

Trgovci iz prve grupe brinu se o svakom detalju inicijalne implementacije Web trgovine, ali i kasnije tijekom rada. Spremni su pitati i poslušati savjet stručnjaka, naučiti, ali i davati svoje prijedloge, te za svaki dio sustava tražiti najbolje moguće rješenje.

Trgovci iz druge grupe tipično smatraju:

 • Da Web shop nije neka filozofija, te da toga „ima na tržištu koliko hoćeš“
 • Da „Web šop“ ne smije puno koštati (valjda on zna)
 • Da mora nekoga naći (zaposliti, prekvalificirati) tko će se u njegovoj firmi time baviti, jer on nema vremena
 • Da su stvari s manipuliranjem podataka jako jednostavne – Excel sve rješava
 • Da njegovi dosadašnji poslovni uspjesi i rezultati automatski garantiraju uspjeh web trgovine

Zadnja točka ustvari kaže - "valjda ja znam kako to treba raditi, ne treba meni netko komplicirati stvari, to je jednostavno". I još kada podkrijepi tu tvrdnju dodatkom "pa programirao sam i ja nekada, a taj HTML sam isto radio i to ja mogu i sam jednostavno odraditi, ali nemam vremena". Tipični primjer kretenoidnog "gazde", koji vjerujte - nikada neće imati web trgovinu.

Facebook Twitter Google

Promokod i snaga koju nosi, 5. dio

Kao zanimljivu temu o korištenju Promokoda želim vam predstaviti jednu korisnu implementaciju, pogotovo za sve one trgovce koji posluju kreditnim karticama.

Ako ste ikada imali trgovinu i poslovali s karticama, tj. omogućili kupcima da plaćanju kreditnim karticama, onda ste sigurno osjetili nevolju koja se zove kartična provizija. Kartična kuća omogućuje plaćanje računa, plaćanje računa s odgodom, plaćanje računa na rate.

Kupcima se to naravno sviđa, pogotovo kada čuju da je plaćanje na rate beskamatno. To znači da kupac neće nikada platiti više nego što dotični proizvod košta. (Za razliku od potrošačkog kredita, gdje kupac plaća kamate na taj kratkoročni kredit.) Troškove ne snosi kartična kuća, troškove snosi Trgovac. I to putem kartične provizije. Ponekad i odgodom isplate.

Ograničenje broja rata na karticama

Kartične provizije mogu biti znatne. Jednokratno plaćanje uključuje jednu proviziju, a plaćanje na 12 ili 24 rate tu proviziju znatno povećava. Da ne pričam o 36 rata. Što više rata – veća kartična provizija.

Za trgovine koje rade s malom maržom ovo može biti vrlo neisplativo. Takve se trgovine ponekad odlučuju ugasiti plaćanje karticama ili ugasiti plaćanje karticama na rate. Konkurencija ima spreman odgovor. Konkurencija ponudi kartične pogodnosti za kupca i naš Trgovac gubi kupce.

Zato se naš Trgovac dosjeti i odluči „stati vragu na rep“.

Odlučili smo uvesti Promokod popuste u sustav i osigurati zanimljive popuste da bismo privukli kupce bolje nego konkurencija. Ali, ako osiguramo popuste putem Promokoda, tada moramo naći način da limitiramo odabir broja rata.

Tako se npr. Trgovac dosjeti da na primjer:

 • U kupovini bez Promokoda, osigura plaćanje karticama na max. 24 rate
 • Ako netko iskoristi Promokod popust od 10%, ograničiti ćemo mu max. broj rata na 12

Time smo uspjeli zainteresirati kupca, a izbjegli smo velike provizije.

Drugi primjer:

 • Nemamo neke posebne akcije, ali želimo nagraditi kupce koji će plaćati na manje rata
 • Kreiramo Promokod PROMO10 s postotnim popustom od 10% - limitiramo rate na 0
 • Kreiramo Promokod PROMO5 s postotnim popustom od 5% - limitiramo rate na max. 12
 • Ako kupac želi kupiti na max 24 rate – neka ne upisuje nikakav promokod; kupiti će pop punoj cijeni, ali mu se rate neće limitirati – može iskoristiti max rate.
 • Na stranici košarice jasno i nedvojbeno ispiše ove uvjete i sve Promokodove, i svi sretni… i kupac i trgovac

 

Zadatak je Promokod sustava da vam omogući:

 • definiciju maksimalnog broja rata
 • za svaki Promokod (jer će se pravila mijenjati tijekom vremena)
 • za svaki brend kartice (Amex, Master, Visa, Diners…)

Zadatak je Checkout sustava da prilikom obrade košarice svaki puta provjeri upisan Promokod u košarici, te u odabiru načina plaćanja prikaže maksimalni broj rata.

Zadatak je Checkout sustava i Payment sustava da limitiraju broj rata koji se može odabrati.

Vodite računa o jednoj stvari:

Ukoliko koristite vanjski Payment Gateway sustav, tada se kupac Redirektira s vašeg weba na web Payment Gateway sustava. Nakon uspješnog „pelganja“ kartice, Payment Gateway sustav će vratiti kupca na vaš web.

U tom vrlo čestom scenariju morati ćete provjeriti s Payment Gateway sustavom dozvoljava li on da mu programer s vaše web trgovine proslijedi informaciju o maksimalnom broju rata. Zapamtite, Payment Gateway nema pojma što se događalo na vašoj Web trgovini, je li Promokod upisan, je li bio popust obračunat ili nije. Payment Gateway sustav tu služi samo da se „opegla“ kartica i često ima konfiguriran maksimalni broj rata, koji ste kao Trgovac ugovorili s kartičnom kućom.

Provjerite prije implementacije!