Web Shop Intelligence

Web Shop Intelligence pojam označava niz specijalnih funkcionalnosti koje se implementiraju na Web trgovini, poboljšavaju i olakšavaju prodaju, a sama Web trgovina je generirala podatke koje koristimo da uopće izvedemo te funkcionalnosti.

O čemu se tu ustvari radi? Vaša web trgovina prati i bilježi ponašanje vaših kupaca. Podaci ukazuju na to što kupci gledaju i pretražuju, što najčešće kupuju, kada kupuju i mnoge druge parametre ponašanja kupaca.

Cilj Web Shop Intelligence sustava je iskoristiti te podatke i, ako se većina kupaca ponaša na određen način, pretpostaviti da se i drugi kupci žele ponašati na isti način. Ako pretpostavimo da je ovo logično, onda kvalitetnom i pametnom ponudom povećavamo prodaju i održavamo zadovoljstvo kupca.

Moja-Trgovina.Net je razvila nekoliko funkcionalnosti koje možemo implementirati.

Svaka od Web Shop Intellignece funkcionalnosti nije primjenjiva na sve Web trgovine. Prije same implementacije ponekad je potrebno izvršiti analize i planiranja, kako bi se postigao maksimalni učinak i osigurao siguran povrat investicije.

Nove ideje i funkcionalnosti u sklopu Web Shop Intellignence-a će se dodavati tijekom vremena.

Related purchase: Kupci koji su kupili ovaj proizvod, kupili su i ove proizvode

Analizom narudžbi sustav svaki dan rekalkulira navike kupaca i priprema tzv. "vezane proizvode" kako bi se novom potencijalnom kupcu ponudili dodatni proizvodi.
Analiza i rekalkulacija se radi prema zadanom vremenskom periodu - tipično sve narudžbe postavljene u zadnju godinu ili dvije.
Nude se naprije najprodavaniji proizvodi koje su drugi kupci kupili, kako bi se postigao maksimalni efekt. Kupca se ne navodi da odustane od proizvoda kojeg gleda, već mu se nude i drugi proizvodi koji će ga interesirati, na temelju podataka svih prethodnih kupaca.

Related browsing: Kupci koji su gledali ovaj proizvod, kupili su ove proizvode

Analiziraju se web logovi i Web narudžbe. Zadatak je izračunati i ponuditi kupcu informacije o navikama drugih kupaca - što su oni gledali, a što su na kraju kupili.
Ovaj način prezentacije "vezanih proizvoda" olakšava odluku kupca za kupovinom alternativnog proizvoda od onog kojeg gleda. Odluka temeljena na iskustvu drugih kupaca je izvrstan način da kupac shvati da neće pogriješiti pri kupovini.

E-Commerce Customer retargeting

Kako vratiti kupca na Vaš web? Znači bio je na web trgovini, gledao je neke proizvode, možda ubacio u košaricu, a onda je otišao i nije se vratio. Možda je samo zaboravio web adresu, ali se opet nije vratio da završi kupovinu.
Customer retargeting je princip praćenja korisnika (kroz jedan ili više webova) i bilježenje njegovih radnji. Nadalje, u suradnji s vrlo posjećenim portalima (news portali npr.) kupcu se predlaže kupovina tog istog proizvoda, kojeg nije kupio, a iskazao je interes. Na samom News portalu generira se slika i link na dotični proizvod u Vašoj web trgovini.
Kupac je zadovoljan jer je ponovno došao do svog artikla, a trgovac je zaključio prodaju i nije izgubio kupca.
Ovaj način marketinga ne opterećuje kupca i u konačnici se znatno povećava prodaja. Iskustva stranih web trgovina dosežu brojke i do 70% realiziranih kupovina svih vraćenih kupaca.